12-11-07

Achel

Brouwerij : De Kluis, Harmont-Achel

---

achelabdijIn 1656 bevindt zich al in deze afzondering van het land van Achel, behorende tot het prinsbisdom van Luik, een gebedshuis voor de katholieken uit het protestantse Nederland. In 1686 sticht Petrus van Eijnatten uit Eindhoven op deze plek een gemeenschap van kluizenaars.
De monniken werden verdreven tijdens de Franse revolutie, maar in 1846 werd de traditie voortgezet door de Trappistenmonniken van de abdij van Westmalle, die hier het St. Benedictusklooster stichtten.
Reeds in 1850 werd er besloten om een eigen brouwerij op te richten. Twee jaar later was de brouwerij operationeel. In 1914 werden de bierbrouwaktiviteiten wegens de eerste wereldoorlog stopgezet. Na een niet geslaagde poging om zich in te schakelen in de secundaire sector van de industrie, werd in 1989 het grootste deel van de landbouwgronden verkocht aan het Staatsbosbeheer en het Vlaamse Gewest ten behoeve van natuurgebied, en is de abdij sindsdien aangewezen op de tertiaire sector van diensten (winkel), onthaal (gastenhuis), religieuze cultuur (galerie) en brouwerij waar het eigen Achel-Trappist-Bier sinds 1998 weer kan gedronken worden. In de herberg naast de brouwerij kan men de verschillende gebrouwen soorten proeven, de vijf, blond en donker en sinds 2002 is daar de acht bruin aan toegevoegd.

---

achel

  • Achel Blond 8
  • Sterkte : 8 %
  • Sinds 2001

Een goudblonde trappist, licht troebel met een verfijnde volle smaak.

---

16:50 Gepost door de bierproever in trappist | Permalink | Commentaren (2) | Tags: achel, harmont, trappist, bier, belg, etiket, kluis, achelse, sint, benedictus, abdij |  Facebook |

09-11-07

Orval

Brouwerij : Abbaye d'Orval, Villers-devant-Orval

---

orvalabdijDe eerste monniken die zich in Orval vestigden, kwamen in 1070 uit Zuid-Italië. Veertig jaar later trokken deze pioniers weer weg. Vanaf 1132 smolten enkele cisterciens monniken samen met de kannuniken samen tot een gemeenschap. Reeds vanaf toen verbouwden zij graan. Vanaf de dertiende eeuw kende de gemeenschap veel tegenslagen. De abdij kende echter hoogdagen in de zeventiende eeuw. De abdij floreerde tot ze werd verbeurd verklaard tijdens de Franse revolutie in 1789 en even later werd de abdij opgeheven.
In 1926 herrees de abdij uit zijn asse, Stilaan wordt de abdij terug opgebouwd.
De abdij bezat waarschijnlijk al van bij het begin een brouwerij. Bier brouwen was de gewoonte in deze streken. Toen Orval herrees, werd in 1930 dan ook opnieuw een brouwerij gebouwd, om voldoende financiële middelen te bekomen voor de heropstanding. Vanaf het begin werden leken in dienst genomen om de monniken bij te staan. Toen reeds werd de basis gelegd voor het nieuwe Orval bier wat tot op heden ongewijzigd bleef.
orvalforelHet etiket toont een forel met een gouden ring in de bek. Dit verwijst naar de legende van de abdij. Gravin Mathilde van Toscane had haar trouwring verloren in een fontein. Nadat ze God om hulp had gevraagd, kwam een forel boven water met in zijn bek de kostbare ring. Mathilde riep toen uit dat "het een gouden dal was", Frans val d'or ofte Orval. Ze besloot dan ook om op de gezegende plek een klooster te stichten.

---

orval

  • Orval
  • Sterkte : 6,2 %
  • Sinds 1930

Een vaalgoud bier, een intense smaak wordt gekombineerd met een bittere toets en een salieachtig aroma.

---

17:35 Gepost door de bierproever in trappist | Permalink | Commentaren (1) | Tags: bier, belg, trappist, etiket, orval, villers, devant, abdij |  Facebook |

17-10-07

Westmalle

Brouwerij : Abdij der Trappisten van Westmalle, Westmalle

---

westmalleabdijDe Abdij van Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart van Westmalle werd gesticht in 1794 door monnikken uit het Normandische La Trappe. Vanaf 1836 werd het klooster verheven tot trappistenabdij en mocht abt Martinus Dom starten met de bouw van een kleine brouwerij. De oorspronkelijke kleine hoeve "Nooit Rust" werd uitgebouwd tot het huidige klooster. Rond 1930 kwamen daar nog eens een vernieuwde koeienstal en brouwerij bij.

---

westmalledubbel

  • Westmalle Dubbel
  • Sterkte : 7 %
  • Sinds 1926

Een donker, roodbruin trappistenbier met een rijke en complexe smaak. Het is een evenwichtig bier met een zacht mondgevoel en een lange, droge afdronk.

---

westmalletrappisttripel

  • Westmalle Tripel
  • Sterkte : 9,5 %
  • Sinds 1956

Een helder, goudgeel trappistenbier met een fruitige geur en een genuanceerde hopneus. Het is zacht en romig in de mond, met een bittere toets.

---

18:08 Gepost door de bierproever in trappist | Permalink | Commentaren (3) | Tags: etiket, bier, belg, trappist, westmalle, heilig, hart, dubbel, tripel |  Facebook |

Chimay

Brouwerij : Abbay Notre-Dame de Scourmont, Forges

---

chimayabdijDe abdij van Scourmont werd in 1850 gesticht als trappistenklooster door Eerwaarde Jourdain, bijgestaan door monniken uit het klooster La Trappe van Westvleteren. Het kostte hen heel veel werk om de onvruchtbare bodem om te vormen tot goede landbouwgrond. Ze bouwden een klooster, met een boerderij waar later een kaasmakerij en een brouwerij (vanaf 1862) ontwikkelde.
Toen hun leidinggevende rol geleidelijk minder essentieel werd, trokken de monniken zich stilaan terug uit het rechtstreekse bestuur en legden zich weer toe op het zoeken naar God. N.V. Bières de Chimay staat in voor de productie en distributie van de Chimay bieren. Het brouwen gebeurt echter nog steeds binnen de kloostermuren wat de authenticiteit van deze trappist waarborgt.

---

chimaydoree

  • Chimay Dorée
  • Sterkte : 4,8 %
  • Sinds ....

Een blond lichtzoetig tafelbier, alleen in de abdij zelf te verkrijgen.

---

chimayrood

  • Chimay Rouge
  • Sterkte : 7 %
  • Sinds 1862

Een koperkleurige trappist, met een zachte, fruitige smaak. Het oudste bier van de abdij.

---

chimaytripel

  • Chimay Blanche
  • Sterkte : 8 %
  • Sinds 2004

Een amberkleurige tripel, lichtzoetig met een fruitig bittere smaak. De jongste telg in de Chimay familie.

---

chimaybleu

  • Chimay Bleue
  • Sterkte : 9 %
  • Sinds ....

Een bruine, volzoet caramellige trappist.

---

17:35 Gepost door de bierproever in trappist | Permalink | Commentaren (1) | Tags: bier, trappist, belg, chimay, abdij, scourmont, forges |  Facebook |

12-10-07

Westvleteren

Brouwerij : Abdij Sint-Sixtus, Westvleteren

---

westvleterenabdijDe huidige abdij ontstond in 1831 toen de prior van het pas gestichte klooster op de Catsberg met enkele van zijn monniken naar de bossen van Sint-Sixtus trok om zich te vestigen bij de kluizenaar Jan-Baptist Victoor. Voordien waren er al op dezelfde plaats of in de nabijheid maar liefst drie kloosters gevestigd geweest. Toen de nieuwe abdij gebouwd werd in 1831, hadden de bouwvakkers wettelijk recht op twee glazen bier per dag. De paters besloten om de drank zelf te brouwen, dit om geld uit te sparen. Dit bier was echter niet de Westvleteren van vandaag, maar een variant met een alcoholpercentage van amper 2 procent. Later begonnen de paters trappist te brouwen om in hun levensonderhoud te voorzien. Omstreeks 1900 schafte de brouwerij zich zelfs een vrachtwagen aan voor de verdeling. In 1950 besliste de abt dat de gemeenschap te veel energie stak in de bierproductie en beperkte de jaarlijks hoeveelheid bier die mocht worden gebrouwen.

---

Westvleteren

De flesjes van Westvleteren dragen geen etiket, alle informatie is terug te vinden op de kroonkurk. Nochtans is er een etiket voorhanden van de Westvleteren 12, zoals hierboven te zien valt. De drie bieren worden echter normaal gezien zonder etiket aangeboden enkel en alleen te bekomen aan de abdij in Westvleteren.

---

Westvleteren blond

  • Westvleteren Blond
  • Sterkte : 5,8 %
  • Sinds 1831

Het bewijs dat Trappistenbieren niet noodzakelijk straffe bieren zijn. Het heeft "slechts" een alcoholpercentage van 5.8%. Het heeft een gouden kleur, krachtige smaak en een redelijke bitterhied.

---

Westvleteren 8

  • Westvleteren 8
  • Sterkte : 8 %
  • Sinds 1831

Het bier heeft een roodbruine kleur, een stevige schuimkraag en een ietwat zoeterige smaak. Het flesje is te herkennen aan de blauwe kroonkurk.

---

Westvleteren 12

  • Westvleteren 12
  • Sterkte : 10,2 %
  • Sinds 1831

Het bier heeft een bruine kleur, een romig karakter en een complexe smaak. Het flesje is te herkennen aan de gele kroonkurk. Dit bier werd met reden uitgeroepen tot het beste bier van de wereld.

---

09:43 Gepost door de bierproever in trappist | Permalink | Commentaren (5) | Tags: westvleteren, trappist, bier, belg, st sixtus |  Facebook |

05-10-07

Rochefort

Brouwerij : Abdij Notre-Dame de Saint-Rémy, Rochefort

---

rochefortabdijDe abdij Notre-Dame van Saint-Rémy in Rochefort werd in 1230 opgericht door de landsheer van Rochefort, Gilles de Walcourt. Ze behoort toe aan de Cisterciënzer Orde van de Strikte Observantie, trappiste genoemd door de historische banden met de La Grande Trappe abdij in Normandië. In 1650 werd de abdij geplunderd door de Lotharingse troepen, tijdens de Franse revolutie werd ze volledig vernietigd. Vanaf 1890 herbouwden de Cisterciënzer monniken het gebouw en ze verkrijgen vanaf 1912 opnieuw de titel van abdij.
Volgens de archieven werd er reeds bier gebrouwen vanaf 1595. Na de Franse Revolutie was het wachten tot in 1907 wanneer de brouwerij opnieuw actief werd.

---

rochefort 6

  • Rochefort 6
  • Sterkte : 7,5 %
  • Sinds 1899

Een van de echte trappisten die ons landje rijk is. Gebrouwen volgens aloude tradities, en nauwzettend geheim gehouden binnen de muren van de abdij.De Rochefort 6 is een donkerrood, vrijwel ondoorzichtig trappistenbier. Het is eerst ietwat bitter met sterke mokka- en chocoladetoetsen. Laat men het wat langer liggen, wordt het fruitiger van smaak, maar de bittere smaak blijft behouden. De Rochefort 6 is de lichtste van de drieling.

---

rochefort 8

  • Rochefort 8
  • Sterkte : 9,2 %
  • Sinds 1899

De Rochefort 8 is een donkerrood, vrijwel ondoorzichtig trappistenbier. Het is eerst ietwat bitter met sterke mokka- en chocoladetoetsen. Laat men het wat langer liggen, wordt het fruitiger van smaak, maar de bittere smaak blijft behouden. De Rochefort 8 is de middelste van de drieling.

---

rochefort 10

  • Rochefort 10
  • Sterkte : 11,3 %
  • Sinds 1899

De Rochefort 10 is een donkerrood, vrijwel ondoorzichtig trappistenbier. Het is eerst ietwat bitter met sterke mokka- en chocoladetoetsen. Laat men het wat langer liggen, wordt het fruitiger van smaak, maar de bittere smaak blijft behouden. De Rochefort 10 is de zwaarste van de drieling.

---

16:43 Gepost door de bierproever in trappist | Permalink | Commentaren (7) | Tags: trappist, bier, rochefort |  Facebook |